AĞIZ VE DİŞ ÇENE CERRAHİSİ
Ağız ve diş çene cerrahisi ağız içindeki yumuşak ve sert dokuların örneğin dişler, çene kemiği, çene eklemi gibi dokuların her türlü rahatsızlığının teşhisi ve cerrahisi tedavisi ile ilgilenmektedir. İşlemlerin türüne göre klinik ortamında lokal anestezi veya sedasyon ile uygulanabildiği gibi ameliyathane ortamında genel anestezi altında da uygulanabilmektedir.a ekleyin
Diş çekimi nedir?
Tedavi yöntemlerine cevap vermeyen, çürük ve iltihaplanma sonucu dolgu ve kanal tedavileri ile kurtarılamayan dişlerin, ortodontik tedavide yer darlığı sebebi ile, travma sonucunda ve gömük yirmi yaş dişlerinde çekim gerekebilmektedir.
20 yaş dişi nedir?
Diş dizisindeki genellikle yirmili yaşlarda süren üçüncü büyük azı dişimizdir. Çenedeki yer darlığı, kemik yoğunluğu, sürme yönüne göre ağız içinde yarı gömülü veya tam gömülü durumda bulunabilmektedir. Dişin bir bölümü dişeti ile kaplı olduğu durumlarda sıklıkla enfeksiyon ve yüzde şişme görülmektedir. Her yirmi yaş dişinin çekilmesine gerek olmayabilir. Eğer ağızda tamamen yerini almış, rahatça temizlenebiliyor, hastanın yanağını veya dilini istemsizce ısırmasına sebep olmuyor ise çekilmelerine gerek yoktur.
Diş çekimi öncesinde dikkat edilmesi gerekenler
Sistemik olarak genel bir rahatsızlık durumunu ( örneğin kalp, şeker, yüksek tansiyon) ve kullanılan ilaçların hekime eksiksiz bildirilmesi gerekmektedir. Diş çekiminden önce tok gelinmelidir. Dişler fırçalanmalı ve antiseptik bir gargara ile çalkanmalıdır. Böylece çekim sonrası iltihaplanma riski azalmaktadır.
Diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Ağız içine yerleştirilen gazlı bez 1 saat oynatmadan ağızda tutulmalıdır. Çekim işleminden sonra yutkunmaya devam edilmelidir. Çalkalama, tükürme ve gargara yapılmamalıdır. Sürekli tükürmek kan pıhtısının oluşmasını engeller ve kanama devam eder, iyileşme olumsuz etkilenir. 1 saatin sonunda gazlı bezi çıkartılır, kanama devam ediyorsa yara üzerine yeni bir gazlı bez konulur. İlk 24 saat içinde yara bölgesi hariç dişler fırçalanabilir. 2. Gün tüm bölgeler yumuşak bir şekilde fırçalanabilir. 24 saat süreyle çok sıcak yiyecekler, alkol-sigara, asitli içeceklerin kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Çekim sorası genelde ağrı olur. Aspirin dışında doktorun önerdiği ağrı kesici alınmalıdır. Eğer cerrahi bir çekim yapıldıysa çekim bölgesine aralıklı olarak buz uygulaması yapılabilir. Cerrahi müdahale esnasında dikiş atıldı ise genellikle 7-10 gün içerisinde alınmaktadır.